Alternativets fejlskud

Jeg har stor respekt for den politiske rolle Alternativet har spillet siden de kom i folketinget ved valget i 2015. De har været gode allierede i væsentlige samfundsmæssige debatter om arbejdstid, forholdene for de reformramte, forbrug og især på klima- og miljødagsordenen. De har været med til at forbedre debattonen og stilen mellem de politiske partier.

I Enhedslisten har vi været meget optagede af at få skabt en venstrefløjsplatform til venstre for S. For guderne – og borgerne – skal vide der er brug for et alternativ til den nyliberale og fremmedfjendske kurs som begge nuværende regeringsmuligheder udstikker.

Det afgørende er imidlertid at kunne opstille, ikke bare en statsministerkandidat, men et troværdigt politisk projekt der kan mønstre tilstrækkelig opbakning. Det ville potentielt kunne skabes af f.eks Enhedslisten, Alternativet og SF. Indtil nu har både SF og Alternativet afvist det projekt.

Den udfordring løses ikke ved blot at kaste et nyt navn i kurven med statsministerkandidater. Det grundige arbejde med at beskrive et fælles projekt mangler stadig. Jeg er overbevist om at hvis vi kan samles om en platform med en klar grøn, social og humanistisk profil, vil vi også kunne vinde opbakning, der kunne gøre os større end S. Dermed ville en venstrefløjsplatform også kunne stille S i en situation hvor de skulle vælge mellem venstrefløjens statsministerkandidat eller en borgerlig.

Men når Alternativet nu vælger blot at stille med deres egen statsministerkandidat, synes jeg det skader mere end det gavner. Dels fordi det bliver en tom gestus uden reel politisk indhold. Dels fordi strategien med at ville ”skrive egne mandater ud af ligningen”, er decideret tåbelig. Det bliver reelt en støtte til V og DF. Det ikke at pege på en kandidat har også betydning. I det konkret tilfælde vil det betyde at selv om et valgresultat giver flertal til S, R, SF, Å og Ø, vil Lars Løkke kunne udpeges som forhandlingsleder og danne regering.

Derfor synes jeg Alternativets alternative melding er et fejlskud og vil i stedet opfordre dem til at stoppe navnelegen og i stedet melde klart ud at de er en del af venstrefløjen og vil bidrage til at styrke indsatsen for at skabe et reelt, troværdigt samarbejde mellem Alternativet, SF og Enhedslisten der kan udfordre Socialdemokratiet og de øvrige borgerlige partier.