Den gode nyhed er, at vi KAN gøre noget ved klimaproblemet – hvis vi vil!

af Berit Raldin, folketingskandidat i Thisted-kredsen

De fleste ville ønske, vi kunne gøre noget for klimaet, før det er for sent, men det er svært ikke at føle sig magtesløs og få lyst til at lukke af for det hele. Der er stærke interesser, der prøver at bilde os ind, at vi bliver fattige og skal leve som i stenalderen, hvis vi aktivt skal undgå at ødelægge kloden, men det er ikke sandt.

Sidste uge lancerede vi i Enhedslisten vores helt konkrete og fuldt finansierede klimaplan for hvordan vi sammen kan mindske Danmarks klimabelastning og skabe et samfund, hvor vi ikke udleder mere CO2, end vi optager. Uden at det går ud over dem med de mindste indkomster og almindelige, hårdt arbejdende borgere. Vores klimaplan viser sektor for sektor hvad der konkret skal gøres, hvad det koster og hvor pengene skal komme fra. Planen blev modtaget rigtigt godt.

Men én ting bekymrer særligt os, som bor langt fra de større byers offentlige transport. Har de letsindige Københavnere forestillet sig, at vi, der bor i områder som Thy og Mors, skal klare en travl hverdag med arbejde og børn med offentlig transport? Hvorfor skal vi straffes med højere benzinpriser og forbud mod salg af nye benzin-og dieselbiler fra 2022/25?

Det skal vi heller ikke. Afgifterne for at køre i benzin og dieselbiler – højere registreringsafgift, højere benzinpriser og vejafgift særligt i de store byer – skal ikke ryge i statskassen, men bruges på at lempe afgiften på elbiler betydeligt (Vi vil give 100.000 til købet af elbil, og 20.000 i skrotpræmie for den gamle benzin -eller dieselbil), fremme offentlig transport, og endelig skal dem med de lave og mellem indkomster have pengene retur via en grøn check.

Der er ingen der tror, at vi alle fra i morgen kan købe en Tesla. Jeg har aldrig haft råd til en fabriksny stor bil til min langbenede familie (heller ikke en benzin-én af slagsen), men udviklingen af nye billigere og mere langtrækkende elbiler går stærkt, og får vi dem gjort attraktive via et anderledes afgiftsystem, kommer der også et brugtbilmarked med dem i løbet af få år. Men til det er der brug for politisk handling, der presser bilproducenterne og energisektoren til at ændre spor. Markedskræfterne og det individuelle forbrugsvalg kan ikke redde klimaet. Så ikke flere abstrakte klimamål og skåltaler, men handling og konkrete tiltag her og nu!